Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, september 16, 2006

Goodbye Göran Persson?

Göran Persson firade som en vinnare efter slutdebatten i SVT. Idag kommer chocken. Tre olika opinionsmätningar visar nu att svenska folket vill ha maktskifte.
Ur Expressen lördagen den 16 september.

Under dagen har Göran Persson uttalat sig i radio att han inte är säker på att vinna valet. Klokt! Men hur långt från verkligheten är han när han tror att han stärkt sina aktier i slutdebatten. Expressen lät väljarna betygsätta de sju partiledarna. Göran Persson blev jumbo! Nummer sju och sist av alla! Främst placerade tittarna Göran Hägglund (kd), tätt följd av Fredrik Reinfeldt (m) och Maud Olofsson (c). Hela pallen från Alliansen således.

Anders Jonsson skriver i Expressen: Regeringen har gjort misstaget att gå till val på det som gjorts, inte på det som behöver göras.

Samtidigt tycker jag nog att sakernas tillstånd aldrig av regeringen accepteras som deras ansvar. Ta ansvar och vidta åtgärder! Det är faktiskt en del som borde ha gjorts!!
Du som tycker så måste välja ett av Allians-partierna vid valurnorna.

fredag, september 15, 2006

Partiledardebatterna

Två valledardebatter. Igår torsdag i TV4. Göran Persson har fått kraftig kritik för sitt framträdande och väljaropinionen sänkte också (s) med hela 1,4 % sedan igår. Idag i SVT. Och Göran Persson ÄR stessad. Avbröt gång på gång och visade dålig stil. Hur betalar opinionen det till i morgon?
Nu är slutdebatten också slut. Nu är det dan före dan före valdagen! Rösta, och visa hur du vill se framtiden forma sig. Demokrati är att rösta, att inte rösta är att låta andra bestämma i ditt ställe.

torsdag, september 14, 2006

Alliansen drar ifrån

Heja Fredrik Reinfeldt!

I onsdagens TV-granskning gjorde Fredrik (som vanligt) mycket bra ifrån sig! Samtidigt hölls i Örkelljunga årets estraddebatt som också sändes av närradioföreningen. Carina Zachau representerade moderaterna lokalt - och gjorde det med den äran!! Konstigt att inte många missnöjda medborgare ringde in, mailade eller kom till platsen med sin kritik. Det kan ju Mats Persson fundera över, han som alltid har kritik som han njuter av att vältra sig i. Det går bra för moderaterna. Opinionssiffrorna indikerar cirka 26 % av väljarna.

Och det går bra för Alliansen. Dagens opinionsmätning visar att det avstånd som hela tiden finns gentemot vänsterkartellen vuxit rejält, + 1,3 % sedan igår. Nu gäller det att övertyga de ännu osäkra väljarna. Alla vill vara med i ett vinnande lag. Tre dagar återstår till valdagen. Nu kör vi!

onsdag, september 13, 2006

Risk för bortkastade röster

Sverigedemokraterna har aldrig varit närmare att ta plats i Sveriges riksdag. Men om partiet inte klarar 4 procentsspärren - då är alla röster på Sverigedemokraterna bortkastade. Det kan faktiskt bli så att en Alliansregering omöjliggörs p.g.a. dessa röster, röster som nog gärna vill få bort Göran Persson. Alliansen har chansen! Idag - 4 dagar före valet - visas ett litet övertag för Alliansen! Välj ett av Allianspartierna i valet på söndag!

Utan ess i rockärmen

En röst på (mp) är en röst på Göran Persson!

Miljöpartiet kräver ministerposter i en kommande regering. Man tänker inte stödja (s) utan att få inflytande inne i regeringen. Så har man sagt.

Men när Jan Guillo då frågar om alternativet är att stödja en Alliansregering blir svaret ett blankt nej. Absolut inte. Jaja, då är det ju lugnt. Göran Persson kan välja om han vill öppna för (mp) och/eller (v) ifall vänsterkartellen skulle få en majoritet. Varken (mp) eller (v) kommer att svika sossarna. Tala om att sitta tomhänt i eventuella kommande regeringsförhandlingar. Maria Wetterstrand har inget ess kvar att använda i den förhandlingen. Så är det!

Perssons bluff

Pensionärsskatt – en ren bluff. Av: Ann Lindgren, SPF förbundsordförande

Så här i valrörelsen sista skälvande dagar tycks kampen mellan blocken utspela sig med allt grövre retorik. Inte hjälper det någon väljare när retoriken riktas in på felaktiga påståenden för att få väljarna att uppfatta något annat än vad som är sant. Falsk marknadsföring brukar det kallas i näringslivet när ett företag på ett ohederligt sätt svärtar ned sin konkurrent. Sådana metoder brukar slå tillbaka och straffa sig.

I söndags kväll hade vi ett sådant fall i TV-duellen Persson/Reinfeldt. Göran Persson öppnade debatten med att fiska bland pensionärernas röster. Han hävdade att Alliansen vill försämra villkoren för pensionärerna genom att påstå att de ska få betala en extra pensionärsskatt.

Det är en ren bluff. Sanningen är den att Alliansen vill införa ett jobbavdrag för att stimulera människor att arbeta istället för att gå på bidrag. De pensionärer som vill och kan fortsätta arbeta får givetvis också del av detta avdrag. SPF skriver tydligt i sin handlingsplan att äldre som vill måste få en möjlighet att finnas kvar i arbetslivet. Det ska löna sig både för arbetsgivare och för individen själva att fortsätta arbeta även efter 65.Skall vi klara pensioner, vård- och omsorg och annan välfärd måste fler arbeta. Över en miljon arbetsföra kan inte stå utanför arbetsmarknaden.

Alliansens föreslår skatteminskningar för framför allt låg- och medelinkomsttagare genom justeringar i skatteskalor och ökade grundavdrag vilket också kommer pensionärerna till godo.
Dessvärre använde sig Fredrik Reinfeldt inte av möjligheten att gå i svaromål mot Persson
En bättre förberedd Reinfeldt hade kanske också kunnat peka på att Alliansen avser att höja både garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer. Även (s) har deklarerat att de vill höja bostadstilläggen. Vidare föreslår Alliansen att de som bor i hyresrätt ska få ett särskilt skatteavdrag, att bostadsrätters schablonskatter skall minska liksom villaägarnas fastighetsskatt. En utredning skall tillsättas för att analysera om det är möjligt att ta bort fastighetsskatten helt och hållet.
Jag är övertygad om att svenska folket inte låter sig luras av ren bluffretorik. Varken unga, medelålders eller äldre.

tisdag, september 12, 2006

Vem vinner duellen?

Göran Persson i högform, så uppspelt att han ständigt avbryter och dominerar det mesta av tiden. Han tar föga notis om programledaren Anna Hedenmos försök att fördela ordet rättvist. Mycket av tiden går åt till att motivera nya bidrag och reformer i allmänhet men främst åt att kritisera motståndarens politik. Högerspöket lever (nästan i alla fall). Göran Persson hoppas väljarna ska tro på att efter valet väntar den ljusaste av världar, trygg i att väljaren inte utkräver ansvar för gångna års regeringstid.

Fredrik Reinfeldt dämpad, kanske alltför lugn och artig. Betonar gång på gång att regeringen inte vill se samhällsproblemen i vitögat, främst den klyvning av samhället som många utan arbete innebär. En utveckling som (s) skapat med sin politik och bär ansvar för! Det Sverige behöver är fler i jobb. Fler som arbetar ger mer att dela på. Bra, vi vill ha en större kaka att dela på!

Så uppfattade jag andra duellen i SVT i söndags. Idag tisdag har såväl (s) som (m) ökat sina sympatier, kanske till följd av fokuseringen på statsministerkandidaterna. Alliansen har ett övertag på 1,3 procentenheter. I kväll kan vi se tredje duellen mellan huvudalternativens två ledare. Valspurten dras upp, upploppet återstår. Vem som vinner vet vi på söndag?

söndag, september 10, 2006

Vallöften ska hållas!

Inför valet för fyra år sedan lovade moderaterna i Örkelljunga årliga förstärkningar till såväl utbildningsnämnden som socialnämnden. Tre bokslut har upprättats (2003, 2004 och 2005) vilka visar att vi uppfyllt vårt vallöfte! Det känns bra att ha kunnat samla en majoritet för att år efter år prioritera kommunens allra viktigaste uppgifter: skola, vård och omsorg.

Räknar man alla ökade kostnader för detta har vi på tre år ökat på med 51 miljoner. Det är riktigt mycket pengar. För skolans del har 14 fler anställts och för vården 16 fler på tre år, dvs. ytterligare 10 anställda per år till skola, vård och omsorg.

Gång på gång läser jag påståenden om nedskärningar. Varför måste det vara så i en valrörelse? Jag kommer bara på två svar: antingen okunnighet eller direkt lögn. Jag litar på att de flesta väljarna vill ha ärliga politiker som håller vad de lovar.

Persson vs Reinfeldt

I fredags möttes återigen (dock inte för sista gången!) statsministern Göran Persson och blivande statsministern Fredrik Reinfeldt i en mediedebatt. Tror att de flesta lyssnare bedömde Persson som mera aggressiv, mera trängd och mindre lyssnande. Troligen uppfattades Reinfeldt som lugnare, tryggare och - faktiskt - mest slagfärdig. Fredrik Reinfeldt anklagade bl.a. Göran Persson för att vara ansvarig för en politik som gynnar höginkomsttagare (!) och som splittrar folket i innanför och utanför arbetslivet. Svårsmält för Persson, när bilden som ska "lura" väljaren är att högerspöket alltid är farligt. Nej det farliga är att vara oärlig om sakernas tillstånd och be om väljarnas stöd med anpassad information.

Det är nog så att knappt 10 % som mest rör sig över blockgränserna, medan mera rörlighet förekommer inom blocken. Nu sitter ju "skönheten i betraktarens öga" även när det gäller vilket parti som känns bäst. Som person får dock Göran Persson ganska lågt förtroende medan Fredrik Reinfeldt får mycket högt förtroende. Detta faktum kan avgöra valet, tror jag!