Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


torsdag, september 16, 2010

Ekumenisk följeslagare i vinter, förhoppningsvis.

Kyrkornas Världsråd (WCC) skickar internationella representanter till Palestina och Israel, just nu från 14 olika länder. Sverige har genom Sveriges Kristna Råd deltagit sedan 2002. Insatserna finansieras med SIDA-pengar. Dessa Ekumeniska följeslagare ska medverka till att dämpa våldet, främja respekten för folkrätten samt att stödja utsatta grupper ur båda folken.
Jag ansöker till missionen och sitter under fredagen i intervjuer för att prövas bland andra intresserade. Efter en eventuell tremånadersperiod som följeslagare ska ett antal redovisningar ske i församlingar, föreningar, skolor och på andra platser. Fredsdrömmarna i det konfliktladdade området behöver stöd från det internationella samfundet gemensamt. Jag hoppas få delta som Ekumenisk följeslagare!

söndag, september 12, 2010

Reinfeldt vs Sahlin 72-28

Två timmar efter tungviktsduellen hade drygt 10.000 röstat på www.dn.se och angett vem de tyckte vann duellen. 72 % tycker att Fredrik Reinfeldt vann. Ändå var Mona Sahlin (antagligen) mycket bättre än vanligt. Hmmm.
Reinfeldt och Sahlin var i stort överens om några frågor, som inställningen till Sverigedemokraterna. "Ny demokrati var en betydande anledning till att Bildts minoritetsregering i början av 90-talet lämnade över dåliga statsfinanser", menade Sahlin. "Den som älskar Sverige röstar fram en stabil regering för Sverige på valdagen", avslutade Reinfeldt. Ett tydligt budskap till den som funderat på att rösta på Sverigedemokraterna. Ändå är valets alternativ tydliga: Alliansen mot de röd-gröna. Två alternativ alltså. Väljarna avgör!

Sverigedemokraterna?

I dagens SvD finns - ännu en gång! - den aktuella ställningen enligt Sifos senaste väljarundersökning. Sverigedemokraternas (SD:s) ev. inträde i riksdagen är fortfarande en svårbedömd fråga, kanske valets intressantaste?

Å ena sidan finns det antagligen ett antal sympatisörer som vid väljarundersökningar mörkar sitt stöd. Senaste EU-val och Kyrkoval tyder på det. Det skulle tala för att nivåerna kanske t.o.m. ökar på valdagen.

Å andra sidan finns det nog ett antal väljare som inte gärna vill rösta med (SD) och som på valdagen tar "sin" traditionella valsedel, trots all kritik som invandringspolitiken och integrationspolitiken. Ett osäkert läge i riksdagen med (SD) som möjlig vågmästare är för många väljare ett icke önskvärt scenario.

Mitt stalltips är att det är en ganska hög tröskel att komma in i riksdagen och att etablera sig som nytt parti. Tror därför inte att (SD) klarar det. Blockbildningen i Allians mot de röd-gröna talar för att valet blir ett "statsministerval". Oavsett om man är för eller emot Fredrik Reinfeldt röstar man då inte på (SD).

Läs Sifo-undersökningen här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stark-ledning-for-alliansen_5305037.svd