Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, december 02, 2006

Räddningstjänsten och journalisten

Notera att facket (ensam!) fick kommentera den centrala förhandlingen i torsdags. Dagen efter kom "del 2" av artikeln. Räddningschef Bengt-Ove Olsson fick svara på lite frågor och sammanlagt erhölls en viss allsidighet och objektivitet. Del 2 var inte planerad på onsdagen, men var naturligtvis helt nödvändig!

Hur många agerar vid ett larm (typ villabrand) i olika kommuner. Av tidningen vet nu var och en att Laholm skickar 9 personer, Ängelholm 10 personer och Örkelljunga 11 personer. Före årets budgetarbete skickades 12 personer i Örkelljunga. Ja, ja, såå dåligt är det väl inte?

Vårt "angelägna problem" är att stor personalstyrka inkräktat på det ekonomiska utrymmmet att successivt byta räddningsmateriel. Det kommer omfördelningen i budgeten att kunna komma tillrätta med. Och: totalt är budgeten INTE mindre!

Kommer den nya bemanningen att bli försenad? Nej, det som påpekas är att en "extra" bil (Volvon) med styrkeledaren, en brandförman, går allra först. Gång på gång har det visat sig att denna enda person kunnat agera och t.ex. släcka en bilbrand med en handbrandsläckare. Men - om detta bedöms medföra mer nackdelar än fördelar så är det inget krav på att ha ett sådant fordon. I så fall kommer alla fram samtidigt och ingen blir "försenad" när det gäller att få på sig sin rökdykardräkt. Personligen känner jag starkt att det inte var detta som facket ville diskutera.

Vi byter en materiellt lite eftersatt räddningstjänst mot en korrekt bemannad och modernt utrustad kår. Sammanlagt ett helt självklart val! Och vid länsstyrelsens granskning kommer detta att bevisas av deras yttrande, var så säkra.

Aldrig i vår kommuns historia (tror jag) har en central förhandling varit så svag från motpartens sida. Men trots extra noggrann information och en ambition från arbetsgivaren att underlätta en övergång till "det nya" har facket rätt att välja sina metoder. Deras alternativ (som HD kallar det) är sammanlagt inte alls på samma ekonomiska nivå. Borde inte detta nämnas någon enda gång? Nu hoppas jag att kåren bjuder till och deltar aktivt. "Alla" vet att det föreligger ett helt rimligt förslag med mer positiva än negativa inslag. Det gäller att välja - som i så många sammanhang!