Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


fredag, september 08, 2006

Rösta för valfrihet!

Vi (moderaterna, kristdemokraterna och centern) har en unik lösning på gång i Örkelljunga. Det handlar om en ”föräldralön” på cirka 4.000 kr per månad under maximalt 12 månader. På så sätt fullföljer vi också folkviljan i den lokala folkomröstningen som hållits. Över 60 % ville se ett ekonomiskt alternativ för dem som själva tar hand om sina barn. Detta måste man ha respekt för!

Folkomröstningen skedde som bekant på förslag av folkpartiet (fp). Nu säger (fp) nej till sitt eget förslag! Hör och häpna! Kan man lita på folkpartiet i Örkelljunga? Tror (fp) att väljarna tycker att detta inger förtroende? Tvärtom! Och detta exempel kan faktiskt förklara en hel del om hur det politiska arbetet bedrivs i Örkelljunga!

Du som tror att en föräldralön skulle vara ett bra förslag har därför bara tre alternativ att välja på: lägg din röst på moderaterna, kristdemokraterna eller centern.

måndag, september 04, 2006

Vill (s) lägga ner Solgården??

I ett valmaterial som kallas Skånska socialdemokraten citeras Unni Hildrum (s). Unni bor i Skånes Fagerhultsdelen och är bl.a. ledamot i socialnämnden. Hon påstår: ”Den borgerliga majoriteten med centern i spetsen har bestämt sig för att lägga ner Solgården som särskilt boende.”
Diskussionen om Solgården är ju redan demokratiskt beslutad i kommunfullmäktige. Solgården ska vara kvar med 10 platser i särskilt boende! Om detta beslut var alla eniga! Varför går Unni Hildrum nu ut med lögner? Är det för att oroa våra äldre, eller för att ge centern en snyting? Eller finns det direkt oärliga avsikter att försöka vinna politiskt förtroende med medvetet felaktiga påståenden om andra?
Vi försvarar verkligen åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Var och en får lov att tycka och tänka som den vill. Men vi vill hävda att det i denna fråga finns en odiskutabel sanning. Beslutet gäller: Solgården ska vara kvar som särskilt boende! Och vi tror och hoppas att förtroendet växer bara för uppriktiga personer och att väljarna kan avgöra detta den 17 september!

Sveriges blivande statsminister i TV

Mindre bidragspolitik och - äntligen! - en jobbpolitik!

Så skulle man kunna utbrista efter "Utfrågningen" av Fredrik Reinfeldt i TV på söndagskvällen. Känslan var nog att en STOR del av programmet ägnades åt att pressa Alliansens ledare på sänkningarna i bidragssystemen. Gång på gång återkom i debatten behovet av en jobbpolitik. Troligen gick tittarna därmed miste om många andra viktiga ämnesområden, men å andra sidan blir "JOBBEN" nu en ännu viktigare fråga i valet. Bra för moderaterna, tror jag.

Vad jag ofta funderar över är om svenskarna inte kan översätta egna erfarenheter från familj och arbetsliv till politiken. AB Sverige måste arbeta hårt, klara konkurrensen och kunna sälja varor och tjänster såväl i Sverige som utomlands. Om detta misslyckas har vi heller inte de inkomster vi önskar och "företaget AB Sverige" är på väg mot konkurs. Det är inte (!) för alltid givet att så många ska få bidrag eller att så många ska stå utan ett arbete. Det kan vara annorlunda! Och ju bättre vi tillsammans lyckas ju mer tjänar vi tillsammans. Då klarar vi också våra gemensamma ansvar: sjukvård, brottsbekämpning, skola och vård.

All offentlig ekonomi börjar således med att vi jobbar hårt och tar in skattepengar för vällovliga ändamål. Det börjar inte med utgifterna! Att be om förtroendet att besluta över andras pengar (=skattpengarna) är en seriös och viktig sak. Och att "Alla ska med" kan inte betyda att alla ska få bidrag från "de andra". Det kan skapa en passivitet i hela samhället och då finns ju snart inte ens resurser till dem som är helt beroende av samhällets stöd. Men det skulle kunna betyda att "Alla ska med" i arbetet att bygga landet på olika sätt. Så fungerar det i en familj och i ett företag, det vet ju alla!

Fyra F och ett B

Lördagen den 1 september. Två veckor till valet och en underbar sensommardag. Flera partier arbetade med olika aktiviteter i Örkelljunga. För moderaterna valtalade blivande riksdagsledamoten Hans Wallmark från Ängelholm. En bra grupp lyssnande samlades och med ett antal publikfrågor kändes tiden 11.00-12.00 mycket väl använd. Temat var "Nolltolerans mot brott".

Som svar på en fråga noterade Hans Wallmark att Örkelljungapolitiken kommenterats nedlåtande i Sydnytts valturné. Hans menade att varje gott samhälle behöver åtminstone 4 F och 1 B. Således behövs:
Familjerna
Företagen
Föreningarna
Församlingarna samt
Biblioteken.

Det känns gott att "vår" man i riksdagen har så tydlig kulturprofil. För en liten kommun som Örkelljunga blir biblioteken den kanske allra folkligaste kulturinstitutionen. Just i veckan tog jag del av Svensk Biblioteksförenings apell till kommunerna inför valet. Men glädje (- och viss överraskning!) noterade jag att vi har en mycket fin biblioteksverksamhet med inriktning på t.ex. barnavdelningen, tidskriftsutbudet och faktiskt öppettiderna och mediainköpen. Rapporten kan den intresserade få i kopia om man tar kontakt med mig. Vägen till information, vägen till kompetens, vägen till bokglädje och mycket annat positivt startar ofta i just barns läsande. Det känns därför extra bra för en gammal lärare att nu "veta" hur pass bra vi prioriterar biblioteksverksamheten!