Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


torsdag, oktober 12, 2006

One-man-show

Följande förklaringar har lämnats till att socialdemokraterna och folkpartiet inte deltog i årets budgetarbete.

För socialdemokraterna anmälde Mats Persson tidigt förhinder. Han är på resa i Bryssel. Hans ersättare Christer Olsson valde att avstå sin ersättarplats p.g.a. att älgjakten började i måndags den 9 oktober. Socialdemokraterna önskade då få en insynsplats för Donald Nyberg och han deltog också under de inledande redovisningarna. Utan anmodan tog jag som ordförande upp att denna insynsplats borde arvoderas. Efter politisk prövning beslöts att inte skapa ett arvode för Donald, han fick alltså delta utan ersättning eller med ersättning från socialdemokraterna. (Utifrån reglerna om ersättning finns ingen regel om arvodering för hans insynsplats utan särskilt beslut.) I denna situation avstod Donald Nyberg sin insynsplats.

Björn Zorec anmälde tidigt att han inte kunde delta fullt ut under budgetberednignen p.g.a. sitt arbete. I stället skulle Bertil Nissen komma. Senare fattade ett medlemsmöte beslut att inte partiets representant skulle delta mer än i de inledande redovisningarna. Ett andra medlemsmöte den 9 oktober omprövade detta ställningstagande men kom till samma beslut. Att Bertil Nissen själv önskade delta menar jag var tydligt. På tisdagen den 10 oktober kl. 08.25 SMS:ade Björn att folkpartiet inte skulle komma att deltaga. Arbetet skulle börja 5 minuter senare kl. 08.30.

Aldrig har det framförts att det var fel på ordföranden som styrde ställningstagandet. På fråga varför medlemsmötet valde att inte låta partiets valde respresentant delta angavs att Bertil ju var relativt orutinerad och att han inte hade fler från vänsterkartellen vid sin sida.

Det känns underligt att få läsa i tidningen att ordförandens försöka att leda sammanträdet förväntades bli av den karaktären att man inte skulle klara av att delta.

Jag noterar med tacksamhet att andra - som deltog! - hade en mer positiv bild av hur mötet leddes. Ingen kan göra mer än sitt bästa. Och att när man gör sitt bästa få det rejält nerskivet i tidningen känns nedrigt. I vilket parti gäller one-man-show?

onsdag, oktober 11, 2006

Att väljas och att företräda sina väljare

För andra året i rad valde folkpartiet och socialdemokraterna att inte delta i årets budgetarbete. Arbetet är man kallad till så som vald i kommunstyrelsens arbetsutskott. Att inte folkpartiet låter sina valda gå på sammanträden man valts till är anmärkningsvärt. Och det lämnar inte partiet utan ansvar!

Årets budgetberedning har nu följande 5 ledamöter arbetat ut (sen får vi se om partierna accepterar innehållets grunddrag): Jan Erik Einarsson (m), Clas Engström (kd), Ingemar Johansson (c), Carina Zachau (m) och Magnus Håkansson (kd). Insynplatser har beretts Donald Almlöf (spi) som representant för ett litet parti i kommunfullmäktige samt ordförandena i nämnderna: Margret Sundin (kd) från utbildningsnämnden, Arne Andersson (m) från kultur- och fritidsnämnden och Ingvar Persson (kd) från bygg- och miljönämnden. Alla dessa har engagerat och aktivt medverkat till ett förslag för vidare behandling. Det är att ta ansvar!

Den som avstår från sammanträden eller avstår från att delta i vissa beslut handlar i en betydelse ansvarslöst men ändå slipper man inte ansvar. Som vald har man att bedöma och yttra sig i alla frågor. Normalt kan man lägga ett förslag eller acceptera någon annans förslag. Den som avstår låter faktiskt andra bestämma! Det är nog inte det väljaren menar att man ska göra när man tagit emot andras förtroende för att skapa politikens innehåll. Att låta sig väljas är väl att lova sina väljare att delta och påverka besluten på väljarnas mandat. Hur skulle demokratin fungera om "alla" avstår från att diskutera fram de beslut som småningom kan fattas. Omöjligt eller hur?