Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


söndag, oktober 29, 2006

Tradition och förnyelse under ekonomisk balans

Med stor glädje fick jag representera Örkelljunga kommun vid hembygdsföreningens 75-årsjubileum. En förening som verkligen klarat "tradition och förnyelse under ekonomisk balans". Föreningen har i sina led haft starka medlemmar som fonderat betydande belopp som idag utgör en grund för föreningens ekonomi. Stora satsningar har gjorts, främst i byggprojekt inom Ingeborrarpsgårdens friluftsmuseum, en verklig pärla att ständigt återkomma till!

I årets valrörelse fick alla moderater ange ett litet signum för sina värderingar. Mitt val blev: "Tradition och förnyelse i ekonomisk balans". Jag känner mig (faktiskt) fortfarande nöjd med min formulering. Efter 15 år i kommunstyrelsen har jag försökt att intuitivt förstå vad en ekonomi i balans tål för att klara "nollan" under lite sämre år. Under mina hittills 11 år som kommunstyrelsens ordförande har vi haft ekonomi i balans alla år utom 1996 och 1997.

Totalt är därmed perioden absolut i ekonomisk balans. Vårt utrymme att investera brukar beskrivas som årets resultat, årets avskrivningar och ev. upplåning. Många väsentliga åtgärder som beslutats ger oss idag många fastigheter som känns fräscha. Mer behöver göras, men vi ligger i linje med ett 10-årigt behov som analyserats fram. Konstigt kan tyckas att samtidigt som vissa påstår att underhållet är eftersatt har vi tagit nya lån som oroar. Även lån för att investera i nya bostadsområden m.m. oroar vissa. Tänk på att tomterna ju ska säljas och (i princip) betala hela investeringen. Det är alltså inte alls utgifter i kommunens ekonomi, tomterna ska ju inte skänkas bort för noll. Om vi inte bygger villaområden m.m. finns det ju inte tomter att sälja. Och då kan vi verkligen kritiseras för dålig framförhållning!

Lån är företagsekonomiskt lätta att försvara när tillgångarna växer mer än skulderna. En uppbygglig politik som, menar jag, gör vår kommun attraktiv! Ett klockrent val helt enkelt!