Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


söndag, augusti 30, 2009

Demokrati kostar

Efter kommunfullmäktige redovisade lokaltidningen främst att beslutet blev att inte reducera de politiska timarvodena. Förslaget var att 120 kr i timmen skulle sänkas till 60 kr under resten av 2009. Till detta får vissa ersättning för förlorad arbetsförtjänst och vissa får fasta ordförandearvoden.
I Örkelljunga har kommunfullmäktige ingen ersättning alls. Inte heller ersätts tid i partiarbetet eller för inläsning av handlingar. Med erfarenhet säger mig att antalet timmar som fritidsintresset "politik" kostar är ungefär 2-3 gånger antalet ersatta timmar, beroende på säsongsvariationer och personlig aktivitet.
Men vi har många förtroendevalda i Örkelljunga, och det kostar ju. Om vi koncentrerar det demokratiska arbetet till färre politiska uppdrag så kostar detta mindre - men demokratin förlorar, anser jag. Det är många i Örkelljunga kommun som kan en hel del, tack vare erfarenheter som politiker. Om vi måste spara gäller det att veta vad som är att "sila mygg och svälja kameler".
En vision är att ingen engagerar sig politiskt för pengarna, men att alla de "duktigaste" ställer upp eftersom de är intresserade och de upplever att de får en rimlig ersättning för sitt arbete. Så är det inte alltid; och vi alla förlorar då en "duktig" politiker.