Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, augusti 26, 2006

Hot mot politiker får aldrig förekomma

Med bestörtning läser man i dagens NST att Björn Zorec (fp) flera gånger utsatts för skriftliga hot. Jag (och moderaterna) stöder hans polisanmälan. Brott ska utredas och helst klaras upp! Bra att frågan om politikerns utsatta situation kommer upp, även om händelsen i sig är fruktansvärt beklaglig. Jag kommer att be Björn om kopior på de upprepade skriftliga hoten. Efter att under åren ha studerat många politikers alster kanske man kan finna ordval, layout och utskiftskaraktär så att misstanke kan riktas mot någon speciell. Här känner jag (och vi) att oenigheter i sakfrågor helt kan ställas åt sidan och allt stöd som är möjligt skall ges för att Björn och hans familj ska fredas!

fredag, augusti 25, 2006

Kristdemokraterna klarar 4 %-spärren!

Igår den 24 augusti inleddes årets partiledarutfrågningar i TV. "Nye" partiledaren Göran Hägglund var först ut och klarade premiären galant. Efter en partiledare som Alf Svensson - partiledare under 31 år! - är det självklart att Göran Hägglund arbetar under viss press. Kommer han att klara uppgiften? Risken är att ett negativt valresultat kommer att tillskrivas en ny (och "sämre") partiledare. Men förr eller senare (i Kd:S fall senare!) måste ju partier byta ledare.

Göran Hägglund (kd) får i mediakommentarerna ett positivt betyg, möjligen utom från viss vänsterpress. Men då är det ofta negativa kommentarer som man känner kommer utifrån partitaktiska bedömningar. Man la märke till att inte en enda gång ställdes frågor kring risken för att ramla under 4 %-spärren. Inga opinionsmätningar indikerar heller att Kd riktigt ligger i farozonen. Partiet har nog idag ett tillräckligt stöd för att tryggt kunna möta väljarna.

Idag den 25 augusti kom förre ledaren Alf Svensson (kd) till lilla Örkelljunga! En grupp sympatisörer - och en grupp nyfikna - mötte upp på Terrassen, totalt säkert ett 50-tal åhörare. Alf är "still going strong" och visade rutinerat vilken excellent talare han fortfarande är. Kd har ju ett av Skånes bästa valresultat just i Örkelljunga. Samtidigt noteras att på valaffischplats fanns en bild av Alf Evensson. Inte lätt för Göran Hägglund! Men å andra sidan står Alf Svensson etta på Kd:s riksdagslista hos oss. Så även i några andra riksdagsvalkretsar runt om i landet. Om detta kan man fundera. Var kommer Alf Svenssons riksdagsplats att utdelas? Och vem kommer in i riksdagen tack vare Alf Svenssons dragningskraft? Den som lever får se.

torsdag, augusti 24, 2006

Löften om mer personal uppfyllda!

I valrörelsen 2002 lovade moderaterna mer resurser till utbildning och vård- och omsorg. När tredje året av mandatperioden har sammanställts (2005) så har utbildningsförvaltningen 14 fler tillsvidareanställda än för tre år sedan och vård- och omsorgsförvaltningen 16 fler. Vi bevisar att vi nu har fler lärare och därmed mindre klasser! Och vi har fler anställda i vården! Fakta finns bl.a. i den utskickade årsredovisningen som alla hushåll fått.

Men varken Mats Persson (s) i NST den 21/8 eller Björn Zorec (fp) i NST den 23/8 kunde redovisa att vi fått fler lärare. Så har det inte blivit, påstår de! De anser därmed att partiernas mål inte kunnat uppfyllas. Synd bara att de inte har reda på det som alla i Örkelljunga kan läsa hemma. Min fundering är: i vilka frågor ska man överhuvud taget kunna lita på vad dessa herrar påstår?

onsdag, augusti 23, 2006

Alliansens valmanifest

För första gången presenterade idag (den 23 augusti) ett färdigt regeringsalternativ ett gemensamt valmanifest. Mot Alliansens gemensamma manifest står tre spretiga manifest från vänsterkartellen. Vi ger besked, det gör inte de. Alliansens valmanifest tar sikte på att göra Sverige bättre och lösa de samhällsproblem vi har. Det finns tre delar som är särskilt viktiga:
1. Detta är ett manifest för fler jobb. Det utgår från det jobbpaket som Alliansen kom överens om i Bankeryd och till detta adderas en kraftfull satsning på ungdomsarbetslösheten. Mot socialdemokraternas bidragsmanifest står ett jobbmanifest.
2. Detta är ett manifest för högre kvalitet i välfärdens kärnverksamheter – skola, vård och brottsbekämpning. Vi satsar mer än socialdemokraterna och har konkreta förslag för att utveckla kvaliteten, bland annat införandet av vårdguider till stöd för de mest sjuka, en satsning på speciallärare och skärpta straff för grova våldsbrott.
3. Detta är ett manifest som är statsfinansiellt ansvarsfullt. Jobbpaketet i Bankeryd och välfärdssatsningarna i Alliansens gemensamma ekonomiska vårmotion ligger fast och är fullt finansierade. Till detta görs satsningar inom ramen för ett reformutrymme på 30 miljarder. Alliansen kommer inte att äventyra statsfinanserna.

Bakom Alliansens valmanifest står fyra samarbetspotenta partier. En majoritetsregering kan bildas med känd politik. Socialdemokraterna begär att få bilda minoritetsregering med kanske 35 % stöd i riksdagen och förväntar sig att slippa förhålla sig till mp/v. Två partier som båda är tillväxtfientliga. Men kanske två partier som accepterar att med något litet köttben som utbyte då och då sitta med vid sossarnas köttgrytor. Två partier som löser Sveriges arbetslöshetproblem med fler anställda i offentlig sektor. Vet någon i dessa partier hur resurser till offentliga arbeten skapas?

tisdag, augusti 22, 2006

Politik och religion i Örkelljunga

Mats Persson påstår i Sydnytt den 11 augusti att religion och politik hör ihop i Örkelljunga, ja t.o.m. sammanblandas. Han är klart kritisk och sår ut sitt misstroende mot andra förtroendevalda. Själv kallar han sig Broderskapare och är vald i tunga uppdrag också i Svenska Kyrkan. Och i sin roll i kommunpolitiken är han socialdemokratisk gruppledare och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Den som inte hade tillfälle att se Sydnytt kan få en noggrann utskrift i ord genom att maila: jan.erik.einarsson@orkelljunga.se. Sen kan man själv värdera vad Mats Persson egentligen säger. På min fråga om det blev fel i reportaget säger Mats att han står för allt som sägs i TV-inslaget. En allvarlig kritik riktas mot oss som (likt Mats!) är kristna.

Som jag ser det ska politik och religion så långt möjligt inte sammanblandas. Vi är - alla! - valda på politiska meriter och politiskt förtroende. Den gruppen som uppfattas som aktiva i någon församling kan vara cirka 15 av de 45 i kommunfullmäktige. Det är många! Och de är fördelade på de flesta partierna! Men vi har väl aldrig frågor som har med religiös övertygelse att göra, vi behandlar ju kommunala frågor. Partierna är i det sammanhanget vår gemenskap. Och en klok majoritet kräver ju normalt minst 3-4 partier och partierna har nästan alltid pratat sig samman till en partilinje. Hur skulle "de religiösa" kunna dominera i politiken???

Arne Andersson skriver i sin insändare (22 augusti):
"Inte vid något tillfälle har jag mött eller slagits av tanken att någon religiös grupp skulle bestämma över mitt eget eller mitt partis vägval." Bra! Så ska det ju vara.

måndag, augusti 21, 2006

Sista kommunfullmäktige före valet!

En kort dagordning med endast tre frågor med delade åsikter. Men långa debatter blev det, med Mats Persson som segrare i kampen om vem som flest gånger besökte talarstolen. Nog märktes det att det är en valrörelse under uppsegling.

Björn Zorec höll en låg profil och röstade i en votering med 23-gruppen, i den andra med sossarna. Men när vi skulle behandla hans motion "Inför en Läsa-Skriva-Räkna-garanti" då kände vi igen honom.

Motionen är en "riksmotion" från folkpartiet centralt som också lagts av de lokala folkpartisterna i vår kommun. Under beredningen i utbildningsnämnden fanns ingen som stödde motionen. Alla elva blev ense om att motionen skulle anses avslagen. Även de båda folkpartisterna och alla socialdemokraterna. Alla elva ledamöterna i utbildningsnämnden.

Vid KsAu:s behandling stod Björn Zorec ensam om ett stöd för sin motion. Mats Persson uttalade att en "garanti" nog aldrig kan lämnas. Men till kommunstyrelsens behandling svängde han. "Vänstersamverkan" så som det ofta sett ut. Argumenten är ju inte svåra att formulera!

Heder åt Christer Rönneholm som ensam av socialdemokraterna gick på majoritetens linje, lika med utbildningsnämndens uppfattning. Trots att kommunstyrelsen försökt skriva ett mjukare svar om att målet ju är att alla ska klara fullständiga betyg och att motionen därför rimligen inte behövde anses avslagen utan kunde anses besvarad (dock absolut inte anses bifallen!) kunde Björn Zorec inte backa ett steg för att nå enighet. Han vidhåller "alltid" att folkpartistiska motioner ska bifallas! Hur ska en så ståndaktig politiker kunna skapa breda lösningar? En tennsoldat skulle förlora mot Björn!

Från Markaryds kommun fick vi en genomgång för en tid sedan. KS-ordföranden där, Bengt Germundsson (kd), nämnde att de alltid löser frågorna på nämndsnivå. Sen lutar sig kommunstyrelsen och fullmäktige på nämndens arbete. Så inte hos oss! Trots enig utbildningsnämnd blev "örkelljungavänstern" enig, såvitt man kunde förstå med endast ett undantag: Christer Rönneholm.

Hos oss har vi otaliga gånger sett att "vänstern " enat sig en bit in i beredningen - liksom i detta exempel. Demokratiskt finns det ju inget att invända. Frågan är bra om väljarna ska belöna eller straffa denna sandlådementalitet: "Vad tycker dom andra? Då tycker vi tvärtemot!" Efter den 17 september vet vi svaret! Väljaren avgör! Det är demokrati!

Är statsministern grinig? Visst!!

Sossarnas valmanifest kritiseras dagligen. Från vänstern och från miljöpartiet. Från Allians-partierna, förstås. Och från debattörer inom rörelsen! Idag har vi kunnat höra Lotta Gröning och Göran Greider uttala sig.

Valmanifester är för tunt, hävdar Göran Greider. Intern debatt tas inte emot, nu förväntas bara en enighet där kritiken är tyst, säger Lotta Gröning. Att inte bara sex andra partier bestämt hävdar att en politik för arbete saknas är värt att notera. Även sossarna själva ser det! Vissa i alla fall.

Och Göran Persson väljer nu att kritisera kritikerna. HSB (Han Som Bestämmer) har ju "rätt"!Perssons griniga reaktion mot den interna kritiken kan bli hans fall, säger Göran Greider. Jaaa, fallet kommer i alla fall allt närmare. Socialdemokrater som analytiskt räknar med att debatten gynnar Alliansen - det är klarsynt!