Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


fredag, april 03, 2009

Tidigarelägg investeringarna i lågkonjunkturer

Som bekant för er som läser vår lokaltidning så har jag lagt ett förslag i politiken. Jag klipper brödtexten som en stimulerande läsning, hoppas jag:

Som kommun har vi ett ansvar att handla klokt – i alla tider. Jag vill argumentera för att investera mer än tänkt i lågkonjunkturer och mindre i högkonjunkturer! Här uppstår en win-win-win-situation.

Medborgarna vinner!
De investeringar som ändå ska genomföras bör gärna genomföras i lågkonjunktur. Då vill många företag övervintra, och de priser man kan förvänta sig är lägre än då företagen har fullt upp och behöver höja sina priser. Detta innebär att vi får mycket för skattepengarna.

Kommunen vinner!
Som kommun finns det alltid investeringar och reinvesteringar som ska genomföras, förr eller senare. Om vi hinner med våra investeringar med en tyngdpunkt förlagd till lågkonjunkturer blir resultatet lägre kapitalkostnader, lägre hyror i våra fastigheter och över tiden mer pengar till välfärdens kärnverksamheter. Detta förutsätter ceteris paribus dvs. allt annat lika. Alltså måste besluten prövas lika noga, mer investeringar ska inte få bli resultatet. Om vi bara gör det som ändå ska göras, och till ett lägre pris, då tjänar vi på detta.

Samhället vinner!
Just nu snurrar hjulen långsamt. Om vi t.ex. skulle kunna tidigarelägga ett års fastighetsinvesteringar och alla offentliga aktörer gjorde på motsvarande sätt, så skulle investeringsvolymen i samhället växa med kanske 25-30%. Detta skulle hjälpa samhällsekonomin på traven, minska arbetslösheten och ingjuta framtidstro. Omvänt bör offentliga aktörer ha modet att minska investeringarna under högkonjunkturer, vilket skulle fungera avkylande och motverka överhettning i ekonomin. I högkonjunkturer bör det få vara den privata sektorn som tar i anspråk huvuddelen av investeringskapaciteten.

torsdag, april 02, 2009

Bloggen startas om

Tillbaka på bloggen efter ett längre uppehåll. Jag hoppas kunna kommentera olika aktualiteter som intresserar mig framöver. Välkomna att läsa och kommentera!