Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, september 19, 2009

Valdag - igen!

I morgon söndagen den 20 september är det val till Svenska Kyrkan. Det är en mycket stor valapparat:
Ett församlingsval (Örkelljunga församling för mig) med två olika valsedlar.
Ett val till samfälligheten (för mig) med fyra olika valsedlar.
Stiftsfullmäktigeval (Lunds stift för mig) med 12 olika valsedlar.
Slutligen val till kyrkomötet med 13 olika valsedlar.
Vid kyrkovalen 2005 röstade endast 12% av Svenska kyrkans medlemmar, något mer i Örkelljunga församling men något mindre i Lunds stift än genomsnittet. Här finns en självklar utmaning att lyckas engagera fler medlemmar som väljer att delta i valen.
Så alla ni som funderar på att gå och rösta - GÖR DET! Den som avstår ger samtidigt andra ett större inflytande. Och valresultat blir det även om många är passiva.
FRIMODIG KYRKA är mitt övertygade val, det verkliga alternativet i kyrkovalet.

Den kristna högern i Örkelljunga

I veckans insändare återkom uttrycket "den kristna högern", ett uttryck fr.a. från sommaren 2002 i valrörelsen som då pågick. Debatten i veckan gällde hur Björn Zorec kunde motivera att han inte ville se en förtroendemannagudstjänst för kyrka & kommun samtidigt som han låtit nominera sig på kyrkovalsedeln "En levande kyrka".
Jag menar att det är ett axiom att kommunpolitik och riksdagspolitik är religiöst neutrala, vilket partierna också skrivit in. Detta hindrar inte att kristna eller ateister eller religiöst ointresserade aktiverar sig i politik.
Däremot är ju kyrkovalet egentligen raka motsatsen; där förutsätts kandidaterna vara bekännande kristna, de accepterar Svenska kyrkans bekännelseskrifter och kyrkoordningen. I Örkelljunga församling finns två alternativ: "En levande kyrka" och Socialdemokraterna. Björn Zorec står med på valsedeln En levande kyrka. Såvitt jag förstår har därmed Björn Zorec nu anslutit sig till den kristna högern.

tisdag, september 15, 2009

Kan ett riksdagsparti vara "kristet"?

Vad jag har svårt att förstå är hur socialdemokraterna (eller ett annat riksdagsparti) som parti kan gå ut med listor i kyrkovalet. Som parti är socialdemokraterna religiöst neutrala - och så måste det vara i dagens mångreligiösa och mångkulturella samhälle. Men går man ut med listor i kyrkovalet som parti, så måste man ju som parti stå för Svenska kyrkans tro; enkelt uttryckt säga "Ja" till trosbekännelsen.
Som jag uppfattar det så säger socialdemokraterna som parti både att vi är religiöst neutrala och att vi tror på Fadern, Sonen och Anden enligt trosbekännelsens formuleringar. Detta tycker jag är en motsägelse, i synnerhet som socialdemokraterna (och även moderaterna) har en partiledare som uttryckligen tagit avstånd från Svenska kyrkan. Eller: Är socialdemokraterna ett kristet parti?
Jag är glad för att det finns ett stort antal politiker som är bekännande kristna och som gör lovvärda insatser som förtroendevalda inom politiken, inom kyrka eller frikyrka och inom föreningslivet. Självklart är alla som vill engagera sig för Svenska kyrkan välkomna att göra det, men då (helst) under en fri nomineringsgrupps namn, tycker jag.
Frimodig kyrka är det verkliga alternativet i kyrkovalet!