Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, september 19, 2009

Den kristna högern i Örkelljunga

I veckans insändare återkom uttrycket "den kristna högern", ett uttryck fr.a. från sommaren 2002 i valrörelsen som då pågick. Debatten i veckan gällde hur Björn Zorec kunde motivera att han inte ville se en förtroendemannagudstjänst för kyrka & kommun samtidigt som han låtit nominera sig på kyrkovalsedeln "En levande kyrka".
Jag menar att det är ett axiom att kommunpolitik och riksdagspolitik är religiöst neutrala, vilket partierna också skrivit in. Detta hindrar inte att kristna eller ateister eller religiöst ointresserade aktiverar sig i politik.
Däremot är ju kyrkovalet egentligen raka motsatsen; där förutsätts kandidaterna vara bekännande kristna, de accepterar Svenska kyrkans bekännelseskrifter och kyrkoordningen. I Örkelljunga församling finns två alternativ: "En levande kyrka" och Socialdemokraterna. Björn Zorec står med på valsedeln En levande kyrka. Såvitt jag förstår har därmed Björn Zorec nu anslutit sig till den kristna högern.