Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, april 11, 2009

Så mycket älskar Gud

Långfredag, jag fick meditera över Jesu död på korset för mig, tillsammans med vännerna i ELM i Åsljunga.
Försoning vanns, "det är en som led döden i stället för mig, jag var skyldig men friheten fick".
Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde son, för att var och en som tror på honom ska ha ett evigt liv.
Så älskade Gud världen, så mycket älskar Gud! Kärleken vann, livet besegrade döden.

Kristus är uppstånden! Det är påskens glada budskap till hela världen, till mig och dig.

torsdag, april 09, 2009

Spännande volleybollmatch

Örkelljunga VK spelade kanske (?) sin sista hemmamatch för säsongen och föll med 1-3 i set mot Falkenberg. Redan i utgångsläget skulle ÖVK som svenska mästare i år vara något av en sensation, ungefär på samma sätt som Katrineholm slår ur underläge i kommande SM-serie mot Engelholm i svensk damvolleyboll.
Dock blev det en rafflande match där Falkenberg efter fyra set endast tog 4 poäng mer än ÖVK. Så: bollen är rund, allt kan hända, matchen ska spelas och alla andra klyschor gäller! På annandag påsk är det just en "annan" (eller en tredje) SM-final. ÖVK kan rubba Falkenberg, men inte blir det lätt inte.
Hur som helst: om ÖVK slutligen blir SM-silvermedajörer i år så måste jag ärligt känna och tycka att laget åter etablerat sig i Sverigetoppen efter några svagare år. En stark reklampelare för vår fina kommun som är värda all uppmuntran även framöver. Min känsla är att framgång lätt leder till avundsjuka. Måste det vara så? Kan vi inte glädjas med andras framgångar, på idrottsplanen eller i andra sammanhang?

tisdag, april 07, 2009

17 mdr på tre år = mycket pengar!

Idag sprids nyheten att regeringen i vårpropositionen lägger ut mer resurser till kommuner och landsting. Min bedömning är att det bör bli uppåt 5 mnkr mer i Örkelljunga kommun för 2010 än tidigare känt.
Vidare påstås i radionyheterna att det inom regeringskansliet finns en uppfattning att kommunerna kan klara en bit själva, eftersom de senaste åren varit "goda år". Många kommuner har då ökat mer än nödvändigt, sägs det att regeringen anser.
Jag håller med! Örkelljunga kommun har ökat sina utgifter mycket såväl 2008 som 2009 och lagt ut de snabbt ökade skatteinkomsterna i verksamheterna. Trots att resurserna redan tidigare stod sig väl i en jämförelse med andra kommuner gick det inte att bygga upp en överskottsnivå som skulle varit bekväm att ha i dessa dagar.
Det vi sett är typiskt: mer resurser rinner lätt ut i goda tider, och i sämre tider fattas alltid pengar. Ser vi skattebetalare detta? Det påstås att det sparas - men det är inte sant. Det de flesta menar är att pengarna inte räcker till allt och omfördelningar kallas besparingar. Men totalt sett ökar vi!
Ekonomi handlar om begränsade resurser! Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.
Innan en skattehöjning sker i svenska kommuner skulle det vara lag på att folkomrösta om detta, tycker jag. Såvitt jag känner till har folkomröstning om en skattehöjning skett i tre svenska kommuner och alla tre gångerna sa en majoritet nej till skattehöjningen. För vem är en skattehöjning bra? För skattebetalarna eller för särintressena? Jag påstår att en majoritet inte vill att kommunen ska höja skatten, men att vi ska använda pengarna ännu bättre.
Örkelljunga kommun använder ungefär 500 mnkr varje år. Det är mycket pengar!

Tack vare Södertälje SK

blev Rögle OCH Södertälje klara för elitserien i ishockey även kommande år. En omgång återstår fortfarande av kvalserien, så det var allså inte sista matchen som avgjorde. Så roligt att Skånes bästa ishockeylag just nu finns i Ängelholm.
Och nu väntar volleybollfinalerna för damer och herrar, med Ängelholm igen - och Örkelljunga! Match i idrottshallen på onsdag mot svåra Falkenberg, som redan vunnit en första SM-final i söndags. Heja ÖVK!!

måndag, april 06, 2009

Se, vi går upp till Jerusalem

STORA VECKAN - Heliga veckan - Stilla veckan - veckan före påsk. Vi får i gemenskap med kristna kyrkot över hela jorden samla våra tankar på Jesu sista dagar. Nattvarden. Korset på Golgata. Graven. Uppståndelsen.

Jag fick fira Palmsöndag i ELM, med predikan som just stod på tröskeln till sorgen och glädjen i påskveckan. Noterat:
- Vem söker ni? undrade Jesus
- Jesus från Nasaret, svarade den romerska vakten
- "Jag Är" svarade Jesus

söndag, april 05, 2009

Säg den glädje som varar beständigt

Demoskop redovisar en remarkabel förändring i väljaropinionen. Alliansen leder.
Moderaterna går upp 9% till 35,5% - jätterroligt!
Socialdemokraterna faller 8,6% till 30,9% - nästan ännu roligare :-)) - (förlåt ...)

Men: Alliansen behöver alla fyra partierna i riksdagen. Centerpartiet får 3,4% och Kristdemokraterna får 3,8%. Därmed hamnar de under 4%-spärren och skulle inte komma in i riksdagen enligt just denna Demoskop-mätingen. Inte roligt, alls!

Låt mig få tänka och gissa att sympatiröstningar på valdagen den 19 september 2010 ger tillräckliga stöd för såväl (M) som (FP), (C) och (KD)! Alliansen är med i matchen.

Wanja, Wanja

Jaha, drevet går. Wanja Lundby-Wedin (LO:s ordförande) har inte haft och har fortfarande inte en annan uppfattning än övriga i styrelsen för AMF. VD Christer Elmehagen bör inte få 104 mnkr för 10 års arbete i AMF - han är "bara" förtjänt av 84 mnkr (ungefär, sisådär)! Duktig kille, Christer!
Wanja, vill du fråga dina medlemmar om de tycker att du ska ha en egen uppfattning? Mitt tips är att de tycker det!
Och idag lovar Wanja att lämna bl.a. AMF Pensions styrelse och Aftonbladets styrelse - hon hinner väl inte sitta i alla 24 bolagen och läsa in sig på alla sammanträdeshandlingar, kan tro. LO-jobbet tar säkert lite tid, det också.
I Afonbladet ställs för övrigt frågan: Borde Wanja Lundby Wedin lämna LO också? Idag (090405) är ställningen efter drygt 30000 röstande:
Ja 87,7 %
Nej 12,3 %
Tack Wanja! Du är en riktig tillgång för Alliansen. Så: STANNA Wanja!!