Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


fredag, maj 15, 2009

La Voix och EU-valet

La Voix (Rösten) är det svenska bidraget i lördagens schlagerfestival. Malena Ernman är operasångerskan som höjer rösten, bokstavligt talat, och jag önskar henne lycka till i tävlingen!

Du och jag ställs nu i juni inför demokratiska val till EU-parlamentet, med möjlighet att förtidsrösta från den 20 maj. Vi i Sverige hade ett besvärande dåligt valdeltagande vid förra valet 2004, klart under 40 %. Demokratin kräver av oss att vi kan bestämma oss för att delta och visa någon vårt förtroende i valet. Det kan bli lite konstigt, som med junilistan förra gången som blev tredje största parti. I år verkar partiet nästan helt ute. Men det var väljarna som röstade så och det är det fina med demokratin.
Så - höj också du rösten (!) och gå och rösta i EU-valet. Själv kommer jag (nog) att rösta på Hans Wallmark (M). Han är jätteduktig, ängelholmare, röstade emot samkönade äktenskap och en rasande trevlig och social person. Moderaterna får 4 platser i valet om det går sådär bra, men 5 platser om det går så bra som opinionsmätningarna tyder på. Hans står på 5:e plats.
"Vi måste höja våra röster för att höras!"

onsdag, maj 13, 2009

Uppdrag granskning om Timrås äldreomsorg

Såg Uppdrag granskning den 13 maj. Och - bestämde mig för att göra "min" analys.
Hur Uppdrag granskning arbetar anar jag - denna gång såväl som andra gånger.
E
n plats på särskilt boende i Timrå kostade 2007 575.000 kr, genomsnittet i Västernorrlands län var då 518.000 kr. Det påstods att 10 % av personalen skulle ha sparats in. Verkar sluta med att Timrå hamnar runt 530.000 kr per plats efter personalnedskärning. Visste du att en plats på särskilt boende kostar så mycket?

Det påstods att hela avdelningen - 7 dementa - skulle kunna ha endast en personal, hela dagen. Detta stämmer inte med informationen i övrigt i programmet, och var helt säkert fel. På avdelningen arbetar efter nedskärningarna säkert mellan 4,5 och 5 heltidstjänster. Nattpasset hade 2 personal på 4 avdelningar. Återstår minst 4 heltidstjänster för dagen från morgon till kväll. Visste du att bemanningen idag normalt är cirka 0,7 tjänster per plats?

Behövs då mer statsbidrag för Timrås skull? Nej, Timrå har ju höga kostnader i utgångsläget. Detta är inte statens ansvar, eller hur? Kostnaden för en plats i särskilt boende kostade 513.000 kr sett till hela landet (2007). I Örkelljunga satsade vi 552.000 kr per plats.

Så: Glöm inte att tala om ett utgångsläge för att vi ska förstå, och glöm inte att det är mycket stora skillnader mellan kostnaderna för äldreomsorg mellan olika kommuner!