Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


tisdag, oktober 03, 2006

Noteringar inför beslutet om föräldralön

"Dom är sura sa räven om rönnbären". Så här i hösttid finns det saker att försöka uppnå som är omöjliga, likt rävens försök att smaka på rönnbären. Bl.a. gäller det att följa logiken hos folkpartiet om föräldralön.

Folkpartiet skrev en motion om att vi borde införa ett ekonomiskt alternativ för de föräldrar som inte utnyttjar kommunal barnomsorg. Vi tillskrev regeringen för att få blir försökskommun. Svaret blev nej, trots en mycket stark förankring i frågan via en folkomröstning. Nu har utbildningsnämnden (enig i åsikt och nästan enig i beslutet) funderat fram en lösning. En försöksverksamhet är nog rätt beteckning, någon kommer säkert att laglighetspröva beslutet. Men folkpartiet går emot.

När kommer Alliansbeslutet som medger rätt att införa kommunala vårdnadsbidrag? Ingen som vet, men detta gäller en lagändring så i bästa fall om 1-2 år. Folkpartiet ville inte tidigare avvakta en ny regering, det var inte det vi folkomröstade om (den gången, alltså ...). Nej, det har gällt försökskommun och att hitta en lokal lösning som befinns laglig. Nu när detta uppfylls är folkpartiet emot.

Ett bolag är onödigt, sådant ska inte borgerliga kommuner syssla med, säger Björn Zorec. Att bolagisera verksamheter kan verkligen ifrågasättas, men det gäller något helt annat denna gång. Ett "företag" (som inte ägs av Örkelljunga kommun!) måste fungera som arbetsgivare år föräldrarna. Det liknar en friskola på så sätt att pengar från kommunen går till en alternativ verksamhetsform, i kronor mer pengar ju fler barn som berörs. Bolaget är inte onödigt, det är nödvändigt annars faller idén på att den är olaglig. Det är inte att kringgå lagen, det är faktiskt att följa lagen! Med bolag kan folkpartiets förslag genomföras. Men folkpartiet är emot.

Pengarna kanske ska dras in från våra förskolor, undrar folkpartiet. Och kanske finns jultomten? Nej, det finns ett huvudskäl till att 2007 föreslås bli ett testår: Ingen vågar bedöma hur många föräldrar som tycker förslaget om föräldralön är attraktivt. Blir det inte alls populärt kostar det mer (!), blir det populärt kostar det faktiskt mindre. Pengarna ska inte dras från skolan eller barnomsorgen, det framgår av underlag till beslut och flera olika diskussioner. Det kanske t.o.m. på sikt krävs en skattehöjning för att ge större rättvisa, två saker som antagligen folkpartiet gillar. Men folkpartiet är emot.

Björn Zorec och jag har resonerat många gånger om detta förslag till föräldralön. Jag menade att han (efter folkomröstningen) egentligen bara hade två alternativ: rösta för lagt förslag eller lägga ett ännu bättre förslag som kan få majoritet. Två olika sätt att säga "Ja!". Det klarar jag inte, svarade Björn. Nej, just det. Det är mycket lättare att vara emot.

måndag, oktober 02, 2006

Frivilligt?

Tänk vad många tankar medborgare kan ha. Stefan Zachau skriver under rubriken "Lämnar inte frivilligt?" att jag borde avgå på demokratiska grunder. Han har bara delvis rätt.

Men jag är ju vald t.o.m. december 2006. Före dess kommer det att stå klart vilka som ska ha olika uppdrag i Örkelljunga kommun. Självklart lämnar jag - när besluten fattats - över till Carina Zachau (eller någon annan). Hur skulle jag kunna göra annat? Hur skulle det i så fall fungera? Jag lovar dessutom att efter bästa förmåga stå till förfogande för att en efterträdare ska lyckas, för örkelljungabornas bästa.

Samtidigt avgår jag inte, väl medveten om att jag kommer att få en efterträdare om jag inte blir omvald. Varför inte? Av olika skäl, främst för att demokratin ska ha sitt utrymme - vi har inte valt kommunalråd ännu. Vidare vill jag slippa höra att jag själv fäller ut min fallskärm och kostar Örkelljunga kommun en politikerpension. Om andra löser ut fallskärmen hoppas jag slippa elaka insändare om detta. Men det vet man ju aldrig.

Jag står således till förfogande, vilket jag också sagt hela valrörelsen. Och inte bara för kommunalrådsposten. Jag hoppas att moderaterna i Örkelljunga vill dra nytta av mig på något sätt också efter nyår. Detta är också frivilligt från min sida och naturligtvis är det frivilligt för moderaterna. Man kan inte bli förtroendevald om det inte finns förtroende för personen. Så man vet som sagt aldrig.