Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


lördag, september 30, 2006

Demokrati är svårt - och såå lätt!

Kanske får vi någon gång ett valsystem där kommunalrådet väljs av folket. Nu är det inte så. Det som väljs på valdagen är kommunfullmäktige med sina 45 ledamöter och deras inbördes ordning i salen avgörs. Att Carina Zachau fick fler röster innebär att hon ska sitta på stol nr. 2 och jag själv ska väl sitta på stol nr. 4.

Nu har väljarna sagt sitt. Å ena sidan hör jag kommentarer som "Nu ska du inte ge dig!". Jag ser det inte alls på det sättet. Jag själv fick efterträda Anne-Marie Hugoson. Jag har själv aktivt medverkat till att göra Carina Zachau till "kronprinsessa". Varannan damernas känns mycket bra. Dessutom har jag inga problem att bli ersatt efter den demokratiska process som nu pågår med nomineringar till olika poster. Valet var en stor framgång för moderaterna, för Carina och för mig! Beslut i frågan sker på decembersammanträdet. Det är demokrati - och det är inte alltid lätt!

Å andra sidan hör jag "Nu ska väl Carina bli KS ordförande?" Ja, troligen, men det är ju inte avgjort (än). Själv har jag alltid haft den attityden att jag står till förfogande där jag får förtroendet. Om jag får några förtroendeposter alls, vill säga. Därför väntar jag med att besvara frågor om vad jag ev. ska göra. Så enkel är också demokratin.

Nu behöver vi moderater många villiga krafter som kan ta ett litet förtroendeuppdrag. Vi har redan mycket duktigt folk i våra led och de som vill komma in och prova på ska absolut göra det nu! Vi behöver nämligen fler! Antalet som finns idag räcker inte till alla laguppställningar. Jag vågar lova att för var och en finns stimulerande möjligheter. Det är faktiskt roligt att vara med och påverka, och normalt är mötena mycket trevliga och givande! Det bästa av demokratin står dig till buds. Välkomna i moderaternas led - ett vinnande parti!

måndag, september 25, 2006

Starkt stöd för (m) i personvalet!

Stort tack för all respons i valrörelsen och i personvalskryssningen! Jag fick personligen över 16 % av de moderata kryssen i Örkelljunga vilket aldrig har varit högre. Dessutom ett mycket bra resultat; endast tre skånska kommunalråd fick större stöd.
1. Göran Holm (m), Vellinge (över 18 %!)
2. Anette Åkesson (m), Båstad (över 17 %)
3. Peter Kovacs (m), Höganäs (också över 17 %)
4. Jan Erik Einarsson (m), Örkelljunga (över 16 %)

Ännu högre stöd i Örkelljunga fick Carina Zachau med 29 kryss fler än jag. Grattis!! Endast en moderat i Skåne fick större andel av valsedlarna kryssade för sitt namn, såvitt jag kunnat finna. Således ett helt strålande resultat!

Högsta stöd i personvalskryssningen bland socialdemokratiska kommunalråd fick Niklas Karlsson i Landskrona (15 %). Tre kommunalråd nådde inte ens upp till gränsen som är 5 %, dock minst 50 röster. Kanske är det så att moderata väljare hellre än andra kryssar en individ och gör ett personligt val av den man har förtroende för.

söndag, september 24, 2006

Sänk spärrarna i personvalssystemen!

Endast 6 riksdagsledamöter totalt i Sverige kom in tack vare personvalskryssningen. De hade placerats längre ner på valsedeln men lyckades således kryssa sig in. Så blir det med en gräns på 8 %. Allt färre väljare kryssar och allt färre kommer in på det sättet.
Trots många TV-bekanta riksdagsledamöter i Stockholms län lyckades endast två riksdagsledamöter bli personvalda (och de skulle kommit in i alla fall!). Inte ens ministrar fick tillräckligt stöd.
Ta vår riksdagsvalkrets: i toppen på s-valsedeln stod Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister. Hon fick 3 %, inte ens hälften av vad som krävdes.
Tre av våra tio valda riksdagsledamöter nådde 8 % eller mer. Om (hypotetiskt, alltså) det hade räckt med 4 % skulle 5 av 10 valda ha nått gränsen. Om det hade räckt med 2 % skulle trots allt "bara" 7 av 10 valda ha nått en så lågt satt spärr. Å andra sidan skulle det då vara riktigt intressant att såväl driva personvalskampanjer som intressant för väljarna att kryssa i ökande omfattning. Vid en gräns på 2 % skulle två personer av 10 i vår valkrets nått riksdagen från en lägre placering. Utan någon som helst spärr skulle tre klarat detta.
Det tycks rimligt att 10-20 % av de valda på sikt lyckas erövra sin riksdagsplats genom väljarnas aktiva handling. Motsvarande lägre gränser än idag bör sättas vid regionval och kommunalval. En svår avvägning för grundagskommittén att göra, men avgörande för förtroendet för personvalssystemet!