Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


fredag, september 22, 2006

Gör folkpartiet skillnad?

I NST fanns före valet en annons för folkpartiet i Örkelljunga: Folkpartiet gör skillnad! Efter valet förändrades annonsen: Tack för ditt stöd, folkpartiet gör fortfarande skillnad!

Gör folkpartiet skillnad? Alla gör skillnad, även folkpartiet. Väljarna ger sina förtroenden, inte främst till individer. Det är ju partiet som får förtroendet att bilda ett "lag", en grupp som tillsammans resonerar fram de klokaste lösningarna. Och genom att folkpartiet erbjöd väljarna fyra olika valsedlar för att sedan få tre ledamöter invalda i fullmäktige då återstår frågan: Vilka var det som valdes in? Vilka valsedlar la väljarna i kuverten? Visst gör det skillnad!

Själv har jag nu gått och trott att väljarna stimuleras att personvalskryssa i allt högre utsträckning. Så är inte fallet i årets riksdagsval, enligt radion idag. Fler personvalskryssades vid valet 2002. Och endast 6 riksdagsledamöter kom i årets val in tack vare detta. Kraven är också höga, minst 8 % av avgivna röster till partiet ska genom personvalskryss ges kandidater som står nedanför dem som hursomhelst blir valda. Det är inte lätt, och allra svårast är det i stora riksdagsvalkretsar.

Hur ska det nu bli i Örkelljunga? Kommer personvalskampanjerna att ge fler som sätter sina kryss? Här räcker att få 5 % av avgivna röster, dock minst 50 röster. Mig veterligen har det aldrig hittills inneburit att någon som annars inte skulle valts tar plats i kommunfullmäktige. Men å andra sidan, närmare 10 ledamöter fick 2002 tillräckligt starkt stöd för att via personvalskryssning klara gränsen.

All information om valresultatet växer nu i dagarna fram på internet www.val.se. Där kan du följa såväl Örkelljunga som allt annat av intresse. Även detaljerade fakta från valen 1998 och 2002 finns att studera. Intressant!

tisdag, september 19, 2006

25-17?

Vi kommer i Örkelljunga antagligen att bilda en majoritet med m+kd+c+spi på 25 mandat, nuvarande mandatperiod 23. Roligt med en belöning i valet och ökat förtroende!

Det kan ju bli 28-14 om Björn Zorec väljer den borgerliga sidan. Efter valet skulle besked ges om vilken sida folkpartiet vill samarbeta med. Troligen är dock just folkpartiet i Örkelljunga helst med i "röda laget". Man missade ju helt Allians-konceptet!

Sverigedemokraterna (SD) bildar då sannolikt sin egen enhet med 3 mandat. Detta ger naturligtvis ingen representation i nämnderna. Vid ideologiska ställningstaganden i fullmäktige gissar jag att SD de flesta gångerna kommer att stötta den borgerliga ledningen. Men vi får se.

Mats Perssons "röda lag" kan alltså få 14 eller 17 ledamöter, nuvarande mandatperiod 22. Väljarna har alltid rätt! Konstigt att vänsterns nuvarande plats hamnade i det borgerliga lägret, något att fundera på efter en tuff valrörelse.

måndag, september 18, 2006

Nu börjar arbetet ...

Nu börjar arbetet för att med nya valda församlingar försöka skapa handlingskraftiga regeringar. I vår kommun, i regionen och på riksplanet.

Om regionen: Alliansen nådde nästan majoritet och Sverigedemokraterna kanske då blir vågmästare. Eller kan en blocköverskridande majoritet uppstå?

Om kommunen: m (13) kd (5) c (5) och spi (2) = 25. Låt ett vinnande lag fortsätta att utveckla vår kommun, bad vi. Tack för ert stöd i valet, 23 platser blev 25!
Sverigedemokraterna (3) är inte ett "rött" parti och normalt är inte heller folkpartiet (3) "rött".
Det röda laget kanske då bara innehåller socialdemokraterna med (14). Rösta borgerligt i Örkelljunga, bad vi. Tack för att ni gjorde det!

Yes!!!

Yes, äntligen. Valet blev den framgång vi längtat efter. I kommunen, i regionen och i riksdagen. Sveriges nye statsminister heter Fredrik Reinfeldt. Tack till alla som arbetat för en Allians-seger. Och tack till alla väljare som valde oss! Vi lovar att i Örkelljunga kommun förvalta det förtroende som visats oss.

Du som har funderat på att vara med i politiskt arbete bör nu ge dig till känna. Vi behöver många goda krafter för att bemanna många poster! Vi lovar att ställa upp så du känner att du får stöd och alla måste verkligen inte stå i hetluften. Det är många gånger lagspelarna som syns mindre som har det lättast - och får vara med om det roliga utan att behöva ta de dåliga delarna.

Demokrati = väljarna bestämmer. Tack för Ditt stöd!

söndag, september 17, 2006

Frånvarande

23-20, så ser normalt styrkeförhållandena ut vid ett kommunfullmäktige. Se dagens NST. Av oppositionens 22 mandat brukar cirka 20 vara närvarande. Alltså på plats, mer eller mindre frånvarande. Men 2 ledamöter har inte kunnat sätta in ersättare. Bäst närvaro i oppositionen har socialdemokraterna (!) följt av folkpartiet och vänsterpartiet. Hur skulle detta ha sett ut om s/fp/m.fl. kunnat skapa en majoritet efter valet 2002?

I närvarotoppen kommer i ordning: 1. (Spi), 2. (c), 3. (kd) och 4. (m) - alla med över 98 % närvaro. Man kan med fog påstå att när partiföreträdarna tar sitt uppdrag på allvar så blir närvaron hög. Så tror jag väljarna vill ha det!

Notera att den frånvaro som förekommer ytterligare gynnar de borgerliga partierna. Att minska fullmäktige går ju bra, men en sådan förändring skulle gynna s/fp eller hur? Och frånvaro kan ju förekomma om det är 37 valda eller 45 valda eller vad man nu väljer.

Idag på morgonen uppger opinionsmätningen (Temo) att Alliansen leder med över 6 % vilket är statistiskt säkerställt. Låt oss hoppas och tro att väljarna nu också lägger sina röster för en NY regering under Fredrik Reinfeldt! Så kan Göran Persson bli frånvarande under lååång tid.