Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


torsdag, november 09, 2006

Skattesatsen och budgeten

Mats Persson påstår i NST att skattesatsen är det viktigaste för majoriteten. Vem säger det - utom Mats Persson?
I flera år har vi diskuterat budgeten helt igenom för att få ta del av argumenten som finns för att höja skatten. Så också i år. Majoriteten, sannolikt alla utom de 14 socialdemokraterna vill inte och förstår inte att skatten behöver höjas. Inte ens samarbetspartiets Björn Zorec (fp) vill det detta året.
När sedan frågorna diskuterats på längden och tvären börjar vi med skattesatsen och tar därefter budgetens innehåll. Att det ska vara så är bestämt i beslut. Idén kommer från en annan kommun i Skåne, med socialdemokratiskt kommunalråd. Det är ett ofog att inte ha ett helt budgetförslag och att ha ekonomi för att genomföra detta. Länge höll vi på och diskuterade många små detaljer och på slutet antogs skattesatsen utan att kunna riktigt räkna igenom de förändringar som precis beslutats. Detta kändes naturligtvis inte alls bra!
Tvärtemot Mats Persson tycker jag att hans 50-öring skulle fördelats på angelägna utgifter enl. socialdemokraterna. Då kan man efter 2007 bedöma om deras förslag var rätt genomtänkt. Nu kan de - som vanligt - hävda att deras budget skulle ha räckt till både det ena och det andra som händer oförutsett. Men det tar tid att göra en budget, särskilt om man inte deltar och sätter sig in i kommunens ekonomi!