Välkommen!

Roligt att just du vill stanna upp och ta del av min blogg! Jag är lätt att kontakta för synpunkter i något ämne. Gör gärna det!!
Mailadress: jan_erik_einarsson@hotmail.com
Mobil 0708-607102 / Jan Erik


måndag, augusti 21, 2006

Sista kommunfullmäktige före valet!

En kort dagordning med endast tre frågor med delade åsikter. Men långa debatter blev det, med Mats Persson som segrare i kampen om vem som flest gånger besökte talarstolen. Nog märktes det att det är en valrörelse under uppsegling.

Björn Zorec höll en låg profil och röstade i en votering med 23-gruppen, i den andra med sossarna. Men när vi skulle behandla hans motion "Inför en Läsa-Skriva-Räkna-garanti" då kände vi igen honom.

Motionen är en "riksmotion" från folkpartiet centralt som också lagts av de lokala folkpartisterna i vår kommun. Under beredningen i utbildningsnämnden fanns ingen som stödde motionen. Alla elva blev ense om att motionen skulle anses avslagen. Även de båda folkpartisterna och alla socialdemokraterna. Alla elva ledamöterna i utbildningsnämnden.

Vid KsAu:s behandling stod Björn Zorec ensam om ett stöd för sin motion. Mats Persson uttalade att en "garanti" nog aldrig kan lämnas. Men till kommunstyrelsens behandling svängde han. "Vänstersamverkan" så som det ofta sett ut. Argumenten är ju inte svåra att formulera!

Heder åt Christer Rönneholm som ensam av socialdemokraterna gick på majoritetens linje, lika med utbildningsnämndens uppfattning. Trots att kommunstyrelsen försökt skriva ett mjukare svar om att målet ju är att alla ska klara fullständiga betyg och att motionen därför rimligen inte behövde anses avslagen utan kunde anses besvarad (dock absolut inte anses bifallen!) kunde Björn Zorec inte backa ett steg för att nå enighet. Han vidhåller "alltid" att folkpartistiska motioner ska bifallas! Hur ska en så ståndaktig politiker kunna skapa breda lösningar? En tennsoldat skulle förlora mot Björn!

Från Markaryds kommun fick vi en genomgång för en tid sedan. KS-ordföranden där, Bengt Germundsson (kd), nämnde att de alltid löser frågorna på nämndsnivå. Sen lutar sig kommunstyrelsen och fullmäktige på nämndens arbete. Så inte hos oss! Trots enig utbildningsnämnd blev "örkelljungavänstern" enig, såvitt man kunde förstå med endast ett undantag: Christer Rönneholm.

Hos oss har vi otaliga gånger sett att "vänstern " enat sig en bit in i beredningen - liksom i detta exempel. Demokratiskt finns det ju inget att invända. Frågan är bra om väljarna ska belöna eller straffa denna sandlådementalitet: "Vad tycker dom andra? Då tycker vi tvärtemot!" Efter den 17 september vet vi svaret! Väljaren avgör! Det är demokrati!